sobota, 17 stycznia 2015

Karnawałowe pyszności!

Chrusty, faworki czy jak kto woli, główny przysmak karnawałowy w całej Europie(i nie tylko)! W Niemczech, Rio De Janeiro i Wenecji karnawał już trwa, więc niech i w naszych domach też się coś smacznego zacznie dziać:) Ja podpowiadam Wam co możecie na tę wyjątkową okazję upichcić.
Podawane z cukrem pudrem, polewą lub płynną czekoladą. Co prawda do najzdrowszych słodyczy nie należą, ale jak karnawał to karnawał. :)
Podaje Wam najlepszy przepis jaki wypróbowałam, od mojej babci.

Składniki:
-1 duże jajko
-2 łyżki śmietany 18%
- 30 dag mąki
-łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w wodzie
-łyżeczka cytryny lub octu
-500ml oleju 
Do ozdoby i lepszego smaku:
-cukier puder, polewa lub stopiona czekolada

 
Przygotowanie:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, oprócz oleju i ''ozdóbek''. Ugniatamy nie za twarde, ani za rzadkie ciasto (takie, żeby się je dało rozwałkować). Wałkujemy na cienki kwadrat( podobno im cieńsze tym lepsze, ale dla mnie wszystkie są pyszne :) Kroimy wzdłuż na dość cienkie kawałki, a potem na ukos. Powinny nam powstać takie długie równoległoboki. Każdego przecinamy w środku i jeden koniec przekładamy przez przecięcie, tak aby były lekko skręcone.Rozgrzewamy olej i pieczemy chrusty na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru, następnie kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby trochę odsączyć tłuszcz.
Smacznego!!! I udanego karnawału!



 

2 komentarze: