niedziela, 3 listopada 2013

Paluszki na HALOWEEN 

Pyszne palce (jak prawdziwe!) - idealne na imprezę HALOWEENOWĄ z przyjaciółmi.Bardzo smaczne, ale takie straszne, że nie każdy ma ochotę je zjeść! Większość się jednak kusi, ze względu na niebiański zapach słodkiego masełka. Są łatwe do zrobienia, ciekawie i efektownie wyglądają. Zrobiłam je i poczęstowałam nimi całą rodzinę, wszystkim smakowało.
 W tym roku nie imprezowałam na HALOWEEN , ale i tak było fajnie, bo spędziłam ten dzień z rodziną. Może nie każdy popiera to, że niektórzy ,,obchodzą'' HALOWEEN, ale ja nie uważam, żeby było to coś złego i nieodpowiedniego w Haloween. Święto wymyślili amerykanie i polega to na tym, że  domy ozdabiane są dyniami, a przebrane dzieci chodzą po domach , zbierają słodycze i robią różne żarty. Czy jest w tym coś złego? Pomyślcie, czy jest coś złego w żartobliwym proszeniu ludzi o cukierki, powtarzanie: ,,cukierek albo psikus'', to tylko radość dla dzieciaków, ale jak uważacie inaczej to ja się nie wtrącam. A teraz podam w końcu przepis:

Składniki

ilość porcji: ok. 30 

  • 225 g miękkiego masła
  •   3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego*
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego*
  •   ok.350 g mąki pszennej może być trochę mniej zależy jakie będzie ciasto.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •   pół łyżeczki soli
  • 100 g całych migdałów
  • 1 tubka czerwonego lukru dekoracyjnego lub mocno czerwonego dżemu

    Sposób przygotowania

  • Połączyć w misce masło, cukier, jajko oraz ekstrakty waniliowy i migdałowy. Miksując, stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 20 do 30 minut.
  • Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Lekko natłuścić formy do pieczenia.
  • Wyjąć ciasto z lodówki. Nałożyć czubatą łyżeczkę ciasta na papier woskowy i rolować ciasto do uzyskania wałeczka w kształcie palca, gdy nie mamy w domu takiego papieru równie można zrobić taki wałeczek palcami. Lekko przycisnąć w dwóch miejscach - aby powstały wystające kostki palca. Na jednym końcu wcisnąć migdał, aby powstał długi paznokieć. Można również ponacinać ciasto ostrym nożem w miejscach wystających kostek, aby powstały bruzdy. Ułożyć ciastka na blasze do pieczenia.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku do uzyskania lekko złotego koloru, ok. 20 do 25 minut.
  • Usunąć migdały z końca każdego ciastka, wycisnąć w to zagłębienie niewielką ilość czerwonego lukru , lub dżemu i ponownie wcisnąć migdały tak, aby czerwony lukier/dżem wyciekał spod "paznokci".
*Jeżeli ktoś nie lubi ekstraktów z wanilii itp. oraz wszelkich aromatów śmiało może zamiast tego dodać 2 łyżeczki zwykłej wody. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz