piątek, 28 sierpnia 2015

Bezglutenowe ciasto czekoladowe



 Pyszniutkie ciasto daktylowo-czekoladowe.
Bez glutenu ;)

Idealne ciasto , na weekendową kawę z rodziną w zamian za tłuste ciasta z masami, margaryną i tonami cukru. Po których każdy czuje się ociężały, cukier skacze i wszyscy widzą dodatkowe kilogramy. Lekkie, pożywne i baaardzo smaczne.
Daktyle są bogatym źródłem magnezu (jeden wystarczy aby wykorzystać dzienne zapotrzebowanie organizmu na magnez) , dlatego warto jeść je codziennie. Ale oprócz dużej zawartości magnezu mają dużo cukru i osoby chorujące
na cukrzyce powinny na nie uważać. Idealnie smakują z kawą.

Oczywiście najlepsze są świeże, ale w Polsce trudno takie znaleźć, więc do tego ciasta polecam pastę daktylową.

Składniki:
- 200 g pasty daktylowej (lub 250 daktyli)
-150 g mąki bezglutenowej
-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
-2 duże jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 ml oleju kokosowego (w formie płynnej)
- 50 g ksylitolu ( opcjonalnie, ponieważ daktyle są słodkie)
-70g niesłodzonego kakao
-szczypta soli

-czekolada (do polania ciasta po upieczeniu)
- pokruszone orzechy (do posypania)

Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składnik. Następnie wlewamy do okrągłej formy i pieczemy w 180* ok. 40 minut. 


Smacznego!!!

















































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz