niedziela, 11 maja 2014

Ciasteczka trzy czekoladki
Zastanawialiście się kiedyś, która czekolada do ciasta jest lepsza gorzka, mleczna czy biała? To duży dylemat, no nie? Najlepiej dać je wszystkie! Jeszcze dodać orzech, też w dużych ilościach! Mówię Wam, z tego wychodzi naprawdę cudna mieszanka, ale nie wybuchowa:-). Gdyby za mało było Wam czekolady, to można dodać kakao. Ciasto słodko pachnie nawet nieupieczone. Moje ciasteczka wszystkim smakowały i zniknęły w ciągu 12 godzin.:-).

SKŁADNIKI:
-170g mąki pszennej
-100g ksylitolu lub cukru
-pół kostki masła
-1 jajko
-100g gorzkiej czekolady
-50g mlecznej czekolady
-25g białej czekolady
-25g orzechów laskowych
-25g orzechów włoskich
-4 łyżki kakao
-1łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:
1.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodać jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, dalej ucierając.Wysypać drobno posiekane orzechy i czekoladę. wymieszać.
2. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.Ciasteczka ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjąć i ostudzić.
SMACZNEGO!!!

 

2 komentarze:

  1. Świetne :) Robiłam kiedyś podobne, ale moje rozpłynęły się na blaszce tworząc jeden wielki... ciastek :) Na pewno spróbuję tego przepisu :)
    http://operacja-kojot.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. kom za kom? obs za obs? Odpisz u mnie na blogu http://meryandret.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń