piątek, 9 maja 2014

Najlepsze TIRAMISU na świecie
Zawsze wydawało mi się, że tiramisu to trudne ciasto. Kiedy byłam we Włoszech rzucałam się na to ciasto, bo mówiąc szczerze, w Polsce rzadko bywa ono dobrze zrobione. Myślałam, że tylko prawdziwy Włoch potrafi je przyrządzić, ponieważ we wszystkich włoskich kawiarniach, w których byłam, smakowało idealnie. Bardzo się myliłam, bo okazuje się, że nie wszystko, co jest pyszne musi być trudne do zrobienia,wystarczy mieć produkty najwyższej jakości i chęci. Domowe tiramisu jest najpyszniejsze .:-)

 Składniki:
-250g serka mascarpone
-200ml mocnej kawy
-paczka biszkoptów
-2 jajka
-5 łyżeczek cukru/ksylitolu
-kieliszek amaretto/whisky/brandy
-tarta czekolada do posypania
Przyrządzenie:
1.Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, lekko ubijamy serek mascarpone i łączymy.
2.Parzymy kawę i dodajemy do niej amaretto.Maczamy w niej biszkopty, ok.2 sek. na biszkopta.Układamy w okrągłej formie lub w salaterkach.
3.Biszkopty zalewamy połową masy serowo-jajecznej i znowu układamy biszkopciki, a następnie wylewamy resztę masy i posypujemy gorzkim kakao i czekoladą.Wkładamy do lodówki na 4 godz., a najlepiej na całą noc.


SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Zdjęcia dodam później ,chyba się nie obrazicie ?:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. czekam na zdjęcia :)
    Ale mam teraz ochotę na TIRAMISU !! ♥
    Pozdrawiam
    http://klaudiaandclauudia.blogspot.com/
    obserwujemy ? odp u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. naprawdę świetny post ♥ widać, że wkładasz w swojego bloga pełno pracy!
    mam małą prośbę, mogłabyś poklikać w linki pod ubraniami, chętnie się odwdzięczę tylko napisz w komentarzu, że już to zrobiłaś :)
    ♥KLIK♥

    Z góry dziękuję ♥

    OdpowiedzUsuń