piątek, 28 listopada 2014

Pyszne ciasto gruszkowe

Gwarantuję, że najlepsze jakie jedliście! I przy okazji jedno z najłatwiejszych. Pysznie smakuje z filiżanką kawy lub dobrej herbaty.
 Alternatywa dla bardzo popularnego jabłecznika, tylko czy ''gruszkownik'' brzmi dobrze? Może zostańmy przy nazwie ''Ciasto gruszkowe''. Wszyscy tak zajadają się jabłecznikami, ale co mają zrobić np. uczuleni na jabłka? Nikt o tym raczej nie pomyślał, więc czas to zmienić i wypromować nowy wypiek. Może wreszcie wszyscy będą szczęśliwi. :)
Moim skromnym zdaniem to ciacho jest lepsze od pospolitego jabłecznika. Dlatego dla odmiany zrobiłam "ciasto gruszkowe" :)

Składniki:
-1kg gruszek
-paczuszka cukru waniliowego
-3 łyżki rumu/whisky/lub innego mocnego alkoholu

-10 dag mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jajka
-10 dag cukru
-4 łyżki oleju
-10 dag gęstej śmietany

Przygotowanie:
1. Obrać gruszki i pokroić w cienkie ćwiarteczki. Włożyć do miski oblać alkoholem i posypać cukrem. Pozostawić na jakieś 20 minut.
2.Piekarnik nagrzać do 200stopni. 
3.W drugiej misce połączyć resztę składników, zmiksować. Powstanie ciasto odrobinę przypominające ciasto naleśnikowe.
4.Ciasto wlać do okrągłej formy i poukładać gruszki. Piec ok.30 min.

Smacznego!!!





1 komentarz:

  1. Dzięki ze zajrzalas do mnie :) to ciasto można w zasadzie z różnymi owocami robić, z gruszka jeszcze nie próbowałam :) zapewne jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń