niedziela, 29 września 2013

 

Lubicie ciasteczka i inne smakołyki?

Ten blog jest dla Was!!!Na początek niebiańskie biszkopty. Dlaczego niebiańskie?...Bo są lekkie jak chmurki i znikają w mgnieniu oka.

Aby je zrobić wystarczy dobry humor,20 minut i poniższy przepis.


Zanim spróbujecie, zobaczcie:

 Wyglądają apetycznie?
Anielsko?

 Sielsko?
 Bosko czekoladowo?

                  Mówiłam, że znikają w mgnieniu oka!!!

 

Biszkopciki z bitą śmietaną

  Składniki:
-2 jajka
-2 łyżki cukru brzozowego(ksylitol)
-2 łyżki cukru białego
-5 łyżek mąki pszennej(nie kopiastych ani zbyt płaskich)
-1 i pół łyżki kakao w proszku+kakao do posypania
-1 opakowanie bitej śmietany w proszku

 Przygotowane:
1.Wyłożyć pergaminem blachę do pieczenia.Mikserem utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę;po wyjęciu łopatki miksera w masie przez kilka sekund pozostaje wgłębienie.
2.Połączyć mąkę i kakao w proszku.Metalową łyżką delikatnie przesypać je do masy i ostrożnie wymieszać, robiąc łyżką ósemki.
3.Masę wykładać po jednej łyżce na pergamin i delikatnie rozsmarowywać,tworząc okrągłe placuszki.Ponieważ podczas pieczenia wyrosną,trzeba zostawić trochę wolnego miejsca między nimi.
4.Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 6-8 minut.Następnie pozostawić na blasze do ostygnięcia.Trudno będzie się oprzeć pokusie zjedzenia wszystkich biszkoptów, ale mam nadzieję, że macie silną wolę:).
5.Kiedy placuszki przestygną, razem z pergaminem przełożyć je na lekko wilgotną ściereczkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Wtedy można je ostrożnie zdjąć, ponieważ pergamin wchłonął wilgoć. Ubić bitą śmietanę postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie nałożyć bitej śmietany według uznania:)
6.Przełożyć ciastka na talerz i posypać kakao.

Smacznego!!!


4 komentarze: