niedziela, 15 czerwca 2014

Pierogi z truskawkami

  Na niedzielny obiadek lub rodzinny piknik, ze świeżych truskawek, których w czerwcu mamy pod dostatkiem, a nie mrożonych - pewnie z ubiegłego roku.
 Najlepiej, gdy owoce są z naszego ogrodu, niepryskane i w 100% naturalne.
  Miałam wielką ochotę na pierogi z truskawkami, ciasto było  gotowe. Poszłam więc do ogródka nazbierać świeżych truskawek, aby napełnić czymś pierożki - jak się okazało to trochę trudniejsze od zrobienia ciasta. Gdy ciasto jest za cienkie robią się dziury, nie może tez być za grube - bo pierogi będą niedobre
  Metodą prób i błędów uda Wam się na pewno nadziać pierogi słodkimi i czerwonymi owocami....

SKŁADNIKI:
-1 kg mąki+mąka na posypanie stolnicy itp.
-tyle cieplej wody ile trzeba, żeby z mąki zrobiło się odrywające od ręki, nie za twarde ciasto
-łyżka oliwy
-szczypta soli
-1 kg truskawek
-cukier
-trochę masła

JAK ZROBIĆ:
1.Do dużej miski dodajemy mąkę z solą i wodę z oliwą tak, aby powstało gładkie ciasto.Wyrabiamy porządnie rękami i wałkujemy cienki placek. Szklanką wycinamy spore kółka i kładziemy na nie  truskawki z cukrem. Zaklejamy tak, aby powstał zgrabny pierożek. Gotujemy pierogi w dużym garnku,  we wrzącej osolonej wodzie, dopóki nie wypłyną na wierzch. Smarujemy odrobiną masła i posypujemy cukrem wedle upodobania.
 SMACZNEGO!!! 


3 komentarze:

  1. Mniam! Aż sama nabrałam wielkiej ochoty na pierogi z truskawkami. Nowy post! Fajnie będzie jak wejdziesz, przeczytasz i skomentujesz. Pozdro!
    http://meryandret.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam pierogów z truskawkami. Na szczęście w moim ogrodzie mam parę krzaczków, może coś z tego będzie...?
    Pozdrawiam i zapraszam! http://ldlsasforever.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń