czwartek, 30 października 2014

Kasza jaglana z kuleczkami mięsnymi w bakłażanie.

Tak, tak wiem długa i trochę skomplikowana nazwa, ale efekty bardzo smaczne i jak zwykle zdrowe! Kasza jaglana odkwasza organizm (a do tego jest całkiem dobra), a bakłażan to warzywo, a warzywa na ogół są zdrowe. :) Ale tutaj nie chodzi tylko o zdrowotność tej potrawy, ale także o jej niepowtarzalny smak. ;) Jest również wybitnie łatwa do zrobienia i niezwykle ładnie prezentuje się na stole.
Na przygotowanie jej wpadłam przez przypadek, mając w domu kilka składników sporządziłam całkiem niezły przepis.

Składniki:
-1 bakłażan (zależy ile chcecie zrobić porcji, 1 bakłażan = 2 porcje)
-100 g kaszy jaglanej
-starty żółty ser (według uznania)
-chude mielone mięso, jedno jajko (tyle, żeby starczyło na zrobienie kilku niedużych kuleczek)
-przyprawy(według upodobań)

Przygotowanie:
1.Ugotować kaszę jaglaną, według przepisu na opakowaniu i nagrzać piekarnik do 180stopni.
2.Z mielonego mięsa, doprawionego tak jak na kotlety mielone(tylko bez cebuli) formujemy małe kuleczki i delikatnie obsmażamy na patelni.
3.Bakłażana myjemy i przekrawamy na pół. Wyciągamy pestki i troszeczkę, naprawdę tylko troszeczkę wydrążamy. Nacinamy "w krateczkę", solimy i odstawiamy, by się "spocił". Gdy na bakłażanie pojawią się krople soku, myjmy go i wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż będzie miękki.
4. Po wyciągnięciu z piekarnika  bakłażana jeszcze troszkę wydrążamy, a miąższ mieszamy z kaszą,  układamy to na warzywo, kładziemy na wierzch kuleczki mięsne, posypujemy startym serem i ostatecznie jeszcze doprawiamy.
5.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.10 minut.
SMACZNEGO!!! :)

Zdjęcia nie są najlepsze, bo zrobione na szybko komórką! Danie zniknęło błyskawicznie!
 

1 komentarz:

  1. Jejku jak to cudownie wygląda! Nigdy nie jadłam bakłażana, ale mam ochotę spróbować ;)

    Zapraszam do mnie:
    http://alekssandrasssss.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń