Mini Torciki
Idealne na imprezę lub do herbatki. Mini torciki z serkiem Ricotta. Jak zwykle bardzo proste, a niezwykle smaczne. Masa idealnie pasuje do ciasta francuskiego. (Można je też tym serkiem nadziać.) I oczywiście maliny! Wszystko to tworzy wybitną całość :)
Uwaga! Jeść ostrożnie lub na talerzu, ponieważ maliny lub serek podczas gryzienia mogą ''wyskoczyć''. A po co marnować takie pyszności? ;)
Uwaga! Jeść ostrożnie lub na talerzu, ponieważ maliny lub serek podczas gryzienia mogą ''wyskoczyć''. A po co marnować takie pyszności? ;)
Kto już ma ochotę je pożreć? :)
Składniki:
-opakowanie serka Ricotta (250g)
- ciasto francuskie (kupowane lub zrobione samodzielnie, nie znalazłam jeszcze żadnego dobrego przepisu, ale jak tylko odpowiedni wypróbuję to Wam podam)
-1 jajko (do posmarowania)
-garść płatków migdałowych
-cukier (też do posypania)
-laska wanili
-cała limonka
-maliny (dżem lub zmiksowane świeże)
lub inne wasze ulubione owocki :)
Przyrządzenie:
1. W gotowym cieście francuskim wycinamy koła szklanką, smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i migdałami. Wkładamy do piekarnika na ok. 180*, pieczemy do uzyskania złocistego koloru.
2. Wkładamy serek Ricotta do miski, dodajemy nasiona z laski wanilii,cukier, otartą skórkę ze sparzonej limonki oraz jej sok.
3. Studzimy upieczone ''spody'' torcików. Kładziemy 1 spód na talerzyk, nakładamy serek i maliny. Tworzymy 1-2 warstwy.
SMACZNEGO!!!
-opakowanie serka Ricotta (250g)
- ciasto francuskie (kupowane lub zrobione samodzielnie, nie znalazłam jeszcze żadnego dobrego przepisu, ale jak tylko odpowiedni wypróbuję to Wam podam)
-1 jajko (do posmarowania)
-garść płatków migdałowych
-cukier (też do posypania)
-laska wanili
-cała limonka
-maliny (dżem lub zmiksowane świeże)
lub inne wasze ulubione owocki :)
Przyrządzenie:
1. W gotowym cieście francuskim wycinamy koła szklanką, smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i migdałami. Wkładamy do piekarnika na ok. 180*, pieczemy do uzyskania złocistego koloru.
2. Wkładamy serek Ricotta do miski, dodajemy nasiona z laski wanilii,cukier, otartą skórkę ze sparzonej limonki oraz jej sok.
3. Studzimy upieczone ''spody'' torcików. Kładziemy 1 spód na talerzyk, nakładamy serek i maliny. Tworzymy 1-2 warstwy.
SMACZNEGO!!!
No nareszcie nowy wpis! *.* mniam. Jak ze mną nie zrobisz nieustraszonego ciasta to się fochne pamietaj -,- kiedy nastepny post? Czekam ♡♡♡♡
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie ♡♡♡♡ jestes geniuszem
OdpowiedzUsuńKurczę, okropna ze mnie kucharka, a te torciki wyglądają tak pysznie! Chętnie bym ja zjadła! Pychota :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna notka, pozdrawiam! [http://magia-ukryta-w-slowach.blogspot.com/]