wtorek, 10 lutego 2015

Mini Torciki
Idealne na imprezę lub do herbatki. Mini torciki z serkiem Ricotta.  Jak zwykle bardzo proste, a niezwykle smaczne. Masa idealnie pasuje do ciasta francuskiego. (Można je też tym serkiem nadziać.) I oczywiście maliny! Wszystko to tworzy wybitną całość :) 

Uwaga! Jeść ostrożnie lub na talerzu, ponieważ maliny lub serek podczas gryzienia mogą ''wyskoczyć''.  A po co marnować takie pyszności? ;)

Kto już ma ochotę je pożreć?                       :)       
 Składniki:
-opakowanie serka Ricotta (250g)
- ciasto francuskie (kupowane lub zrobione samodzielnie, nie znalazłam jeszcze żadnego dobrego przepisu, ale jak tylko odpowiedni wypróbuję to Wam podam) 
-1 jajko (do posmarowania)
-garść płatków migdałowych 
-cukier (też do posypania)
-laska wanili
-cała limonka
-maliny (dżem lub zmiksowane świeże)
lub inne wasze ulubione owocki :)

Przyrządzenie:
1. W gotowym cieście francuskim wycinamy koła szklanką, smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i migdałami. Wkładamy do piekarnika na ok. 180*, pieczemy do uzyskania złocistego koloru. 
2. Wkładamy serek Ricotta do miski, dodajemy nasiona z laski wanilii,cukier, otartą skórkę ze sparzonej limonki oraz jej sok
3. Studzimy upieczone ''spody'' torcików. Kładziemy 1 spód na talerzyk, nakładamy serek i maliny. Tworzymy 1-2 warstwy.
SMACZNEGO!!!   

3 komentarze:

  1. No nareszcie nowy wpis! *.* mniam. Jak ze mną nie zrobisz nieustraszonego ciasta to się fochne pamietaj -,- kiedy nastepny post? Czekam ♡♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto francuskie ♡♡♡♡ jestes geniuszem

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę, okropna ze mnie kucharka, a te torciki wyglądają tak pysznie! Chętnie bym ja zjadła! Pychota :)
    Bardzo fajna notka, pozdrawiam! [http://magia-ukryta-w-slowach.blogspot.com/]

    OdpowiedzUsuń