czwartek, 17 października 2013

Pyszny chlebek z własnej piekarni
(a raczej piekarnika)

Pewnego pięknego niedzielnego wieczoru masz ochotę zjeść pyszną kanapkę i okazuje się, że nie ma w domu CHLEBA:-( a ze względu że jest późna pora i ostatni dzień tygodnia, to w żadnym czynnym sklepie też nie ma już pieczywa. I właśnie wtedy możesz obudzić swój talent piekarski! Jeśli uważasz, że robienie chleba jest trudne, przekonasz się że to "bułka z masłem", musisz skorzystać tylko z mojego przepisu. Sama wycięłam go dawno temu z jakieś gazety i strzegę, żeby nie zginął. 
Gdy  już upieczesz swój własny chleb możesz do woli delektować się jego pysznym smakiem. Możesz też być pewny, że nie ma w nim żadnych polepszaczy i spulchniaczy (oprócz drożdży oczywiście).


Przepis na awaryjny chlebek, nie dość, że smaczny to jeszcze zawsze się udaje! Jak się szybko uwiniesz, chlebek masz w godzinkę z minutami! Polecam!




Składniki:
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 ml letniej wody
  • 150 g płatków owsianych
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki  oleju
Wykonanie:

Miąższ jest puszty i delikatny, a skórka chrupiąca
Drożdże i cukier rozpuść w wodzie i odstaw do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z płatkami owsianymi i z solą. Dodaj rozczyn  i dobrze wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Odstaw w ciepłe miejsce  na około 30 minut. Podłużną formę do pieczenia wysmaruj oliwą, przełóż do niej ciasto i wygładź mokrą dłonią, wierzch posyp ziarnami słonecznika, ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 10 min. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 50 minut. (w piekarniku z termoobiegiem - krócej. Ja piekłam ok. 30 minut).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz