Zdrowe słodycze. Czy to możliwe?
Od dziecka nam powtarzają, że słodycze są niezdrowe.W większości robione są głównie z cukru i tłuszczy i to tych najgorszych: oleju palmowego czy margaryny. Do tych kupowanych w sklepie dostajemy też gratis dużo chemicznych dodatków, których lepiej unikać, takich jak : aspartam, maltitol, wszelkie rodzaje E, konserwanty, utwardzacze, jakieś emulgatory i inne świństwa. Zrobione z takich składników batoniki czy ciastka, zjedzone w dużych ilościach, mogą zrujnować nam zdrowie. Ja, ponieważ bardzo luuuuubię słodycze to staram się wybierać te zdrowsze tych zdrowych. Jeden przepis na słodką przekaskę, która nas nie truje już Wam podałam (orzechy w miodzie), teraz czas na kolejną.
CIASTECZKA OWSIANE! warto ich spróbować, zwłaszcza, bo owies robi ostatnio wielką karierę. Dlaczego? Jest bowiem prawdziwą skarbnicą błonnika i beta-glukanu! Co to jest ten beta-glukan? Nie pytajcie:) Może dowiem się tego w przyszłości na chemii. Żeby jednak ciasteczka z owsem były całkiem zdrowe, trzeba do nich dodać inne zdrowe dodatki, na przyklad orzechy, śliwki, żurawinę, a cukier zastąpić ksylitolem. Wykonanie owsianych slodkości jest banalnie proste.
Składniki
- masło - 110 g, miękkie
- ksylitol - 90 g
- jajko - 1 szt
- mąka - 85 g
- płatki owsiane - 125 g
- żurawina suszona - 70 g , (ewentualnie śliwki lub rodzynki)
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- sól- 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki
- prażony słonecznik
- kakao w proszku -1 łyżka
Smakują lepiej niż wyglądają !!! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz