środa, 16 października 2013

Zdrowe słodycze czy to możliwe?


 Zdrowe słodycze. Czy to możliwe?


 Od dziecka nam powtarzają, że słodycze są niezdrowe.W większości robione są głównie z cukru i tłuszczy i to tych najgorszych: oleju palmowego czy margaryny. Do tych kupowanych w sklepie dostajemy też gratis dużo chemicznych dodatków, których lepiej unikać, takich jak : aspartam, maltitol, wszelkie rodzaje E, konserwanty, utwardzacze, jakieś emulgatory i inne świństwa. Zrobione z takich składników batoniki czy ciastka, zjedzone w dużych ilościach, mogą zrujnować nam zdrowie. Ja, ponieważ bardzo luuuuubię słodycze to  staram się wybierać te zdrowsze tych zdrowych. Jeden przepis na słodką przekaskę, która nas nie truje już Wam podałam (orzechy w miodzie), teraz czas na kolejną.
CIASTECZKA OWSIANE! warto ich spróbować, zwłaszcza, bo owies robi ostatnio wielką karierę. Dlaczego? Jest bowiem prawdziwą skarbnicą błonnika i beta-glukanu! Co to jest ten beta-glukan? Nie pytajcie:) Może dowiem się tego w przyszłości na chemii. Żeby jednak ciasteczka z owsem były całkiem zdrowe, trzeba do nich dodać inne zdrowe dodatki, na przyklad orzechy, śliwki, żurawinę, a cukier zastąpić ksylitolem. Wykonanie owsianych slodkości jest banalnie proste.

Składniki
  • masło - 110 g, miękkie
  • ksylitol - 90 g
  • jajko - 1 szt
  • mąka - 85 g
  • płatki owsiane - 125 g
  • żurawina suszona - 70 g ,  (ewentualnie śliwki lub rodzynki)
  • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • sól- 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki
  • prażony słonecznik
  • kakao w proszku -1 łyżka
Sposób przygotowania Zmiksuj masło i  cukier brzozowy(ksylitol) na puszystą masę. Wbij jajko.W miseczce zmieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj suche składniki do maślanej masy, wymieszaj. Wsyp płatki owsiane, słonecznik oraz żurawinę, ponownie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, lekko zwilżonymi wodą dłońmi formuj z  placuszki z ok. 3/4 łyżki ciasta każda. Ułóż je na blasze, zachowując ok 5 cm odległości między ciasteczkami. Piecz 10 minut w 190 stopni C, od razu zdejmij z blachy i ostudź.

Smakują lepiej niż wyglądają !!!



 Niech Wam będzie słodko i zdrowo!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz